Kaliumla zəngin qidalar ürək xəstəliklərini azaldır
Alimlər göstərir ki, kalium miqdarı çox olan qida ürək xəstəliklərindən ölüm riskini 24% azaldır. Banan, brokkoli və somon xüsusi önəmlidir.

Kaliumla zəngin qidalar ürək xəstəliyindən ölüm riskini azalda bilər
«Independent» məlumatına görə, alimlərin yeni araşdırması göstərib ki, gündəlik qidalanmada kalium miqdarını artırmaq ürək xəstəliyindən ölüm riskini 24 faiz azaltmağa kömək edə bilər.
Ənənəvi olaraq yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, banan, somon balığı təkcə vitaminlərlə deyil, eyni zamanda kaliumla zəngin olmaları ilə seçilir. Bu komponent ürəyin ritm pozğunluqlarını və digər ciddi problemləri azaldır.
Son Xəbərlər

Xiaomi 15 Ultra Qlobal Versiyası
Xiaomi yeni flaqman modeli Xiaomi 15 Ultra-nı qlobal satışa çıxaracağını təsdiqlədi. HyperOS 2.0 ilə yeni dövr başlayır!

Samsung-un Üçqatlanan Telefonu
Samsung, Galaxy Unpacked tədbirində üçqatlanan telefon konseptini təqdim etdi. Yeniliklər haqqında daha çox məlumat əldə edin.

Realme GT 7: Ən Ucuz Smartfon
Snapdragon 8 Elite çipi ilə Realme GT 7 fevral ayında təqdim ediləcək. Yeni xüsusiyyətlər və uyğun qiymət gözləyir.
Brokkoli və ispanaq kimi məhsullar orqanizmdən artıq duzu xaric etməyə kömək edir. Duzun yığılması isə qan-damar sistemi üçün ən böyük təhlükələrdən biridir. Buna görə alimlər kaliumun məhz duzun atılmasındakı rolunu araşdırıblar.
Müşahidələrin nəticəsinə görə, qanında yüksək kalium səviyyəsi olan şəxslərdə ürəklə bağlı ağır hallar və vaxtsız ölüm riski əhəmiyyətli dərəcədə azalır.
Kopenhagen Universiteti xəstəxanasının professoru Henning Bunqard bildirib: «İnsan orqanizmi əslində kaliumla zəngin, natriumla kasıb bir mühitdə formalaşıb. Savannada yaşayan əcdadlarımız meyvə və tərəvəzlə qidalanırdı». Onun sözlərinə görə, kalium çatışmazlığı ürək ritm pozğunluğu və ürək çatışmazlığı riskini artırır.
Tədqiqat çərçivəsində 1 200 xəstə izlənib, onların yarısına kaliumla zəngin, lakin ət az olan pəhriz təyin edilib. Nəticələr Madriddə keçirilən Avropa Kardiologiya Cəmiyyəti konqresində açıqlanıb. Professor əlavə edib ki, kalium qəbulu yalnız ürək xəstələrinə deyil, bütün insanlar üçün faydalıdır.
Aprel ayında «American Journal of Physiology-Renal Physiology» jurnalında yayımlanan digər bir araşdırma da təsdiqləyib ki, kalium qəbulu təkcə duzu azaltmaqdan daha effektiv şəkildə qan təzyiqini yaxşılaşdırır.
Araşdırma müəllifi Anita Layton isə qeyd edib ki, gündəlik menyuya banan və brokkoli kimi məhsullar əlavə etmək təzyiqə birbaşa müsbət təsir göstərir.
Bir sözlə, bu gün əsas sual budur: gündəlik süfrəmizdə kaliumlu qidalara daha çox yer ayırmağın vaxtı çatmayıbmı?
Bu xəbəri necə dəyərləndirirsiniz?






